Francoski valovi spet pljuskajo v Slovenijo

 

 

Skupina slovenskih navdušencev nad deskanjem na valovih, združena v Ujusansa surf klubu, že pet let omogoča, da se vsako poletje tudi Slovenci preizkusimo v jahanju valov v evropski meki tega športa – na francoski obali Atlantika. Šport, ki ga videvamo le na televiziji in se zdi daleč stran, ima svoje privržence tudi na naši strani Jadrana.

 

Ljubljana, 21. maj 2005 – Ujusansa surf klubu letošnje poletje že šesto leto zapored organizira šolo deskanja na valovih na Atlantskem oceanu v Franciji v malem mestecu Anglet, ki je center evropskega deskanja na valovih. Peščene obale Biskajskega zaliva, ki jih neutrudno oblivajo valovi Atlantika so idealne tako za izkušene surferje kot za začetnike. Igor Koželj, eden od začetnikov tega športa pri nas se spominja: "Še nekaj let nazaj je bilo splošno prepričanje, da je deskanje na valovih nekaj, kar je možno videti le na televiziji in se dogaja tam daleč v Avstraliji in na Havajih. Ko sem komu povedal s čim sem ukvarjam, sem dobival le začudene poglede ali pa so me zamenjali za windsurferja." A seme se je zasejalo tudi v naše kraje in do danes se je v jahanju valov preizkusilo in dobilo prve lekcije že več kot 300 Slovencev, nekaterim od njih je to postal tudi življenjski slog. Občutek vožnje po gladki steni premikajoče se vode je težko opisati z besedami, angleško govoreči surferji pravijo: "Only surfer knows the feeling". Samo surfer pozna ta občutek. In ne motijo se. Moč vode, gibanje oceana, sončni zahodi v neskončnem morju, hitrost in brizganje pene, toplo sonce, poletje, turistični vrvež, zabava, to je svet surfanja, ki potegne vase in mnogi se vračajo vsako leto. Letos se surf kamp začne 2. julija, traja pa vse do 25. septembra.

 

Valove pa je možno jahati tudi bližje. Urednik edine slovenske internet strani posvečene deskanju na valovih Klemen: "Kljub temu, da ima surfanje že dolgo zgodovino, je v našo bližino prišlo šele pred kratkim. Pred kakšnimi 20 leti so se zanj navdušili Italijani in kmalu odkrili, da je deskanje na valovih možno tudi na obeh straneh Italije, seveda ob primernih vremenskih pogojih. Ne dolgo nazaj pa smo začeli tudi sami raziskovati "našo" stran Jadrana in bili kar pozitivno presenečeni." Poleg valov, ki jih naredi v Jadranu predvsem jugo, je za deskanje potrebna tudi ravno prava oblika obale in morskega dna, ki povzroči lomljenje valov, tako da so kraji, kje je deskanje možno redki. A za potešitev najhujše želje po valovih jih je dovolj. Vsaj do naslednjega potovanja na obale bolj oblite z valovi.

 

Več informacij

http://www.surfklub.si

info@ujusansasurfklub.si

 

 

 

 

DODATNO

 

O Ujusansa surf klubu

Ujusansa surf klub so pred dobrimi petimi leti v Ljubljani ustanovili štirje navdušeni deskarji na valovih, ki so se odločili, da bodo šport poskusili približati in predstaviti tudi ostalim. Glavni projekt kluba je šola deskanja na valovih v Franciji, poleg tega pa člani predstavljajo šport v javnosti, organizirajo predavanja na to temo, vzdržujejo internetno stran ter včasih tudi izdelujejo lastne deske, ki se jih pri nas skoraj ne dobi. Klub danes povezuje že lepo število surferjev, ki deskajo na valovih v bližnji in daljni okolici.

 

 

 

O deskanju na valovih

Najprej naj še enkrat ponovimo, da govorimo o deskanju na valovih, tistem surfanju pri katerem ne potrebuješ vetra in jader ampak le desko in valove. Surfanje je star šport. Polinezijci so ga med svojo selitvijo prinesli na Havaje in tam se je razvil v priljubljeno zabavo za vse. Havaji so še vedno zibka deskanja na valovih, nikakor pa niso edini kraj kjer se surfanje dogaja. Od 18. stoletja, ko je James Cook prvi zapisal, da se havajski kralji spuščajo po valovih do danes, se je surfanje razširilo po celem svetu. Ljudje surfajo na vseh celinah, nekje so pogoji boljši nekje slabši, a za surferje ni ovir. Valove so lovili celo na Antarktiki, surfajo v Kanadi, Severnem morju, v Rusiji, na Velikih jezerih v ZDA in konec koncev tudi v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Če dodamo še, da imajo svojo surf zvezo tudi v Avstriji in v Švici je jasno, da tudi odsotnost morja ni problem.

 

 

O opremi

Osnovna oprema je samo deska in vrvica s katero si desko privežemo na nogo, da je ob padcu ne izgubimo. Desko se na zgornji strani namaže z voskom, ki preprečuje drsenje, saj nanjo nismo pripeti. V hladnem delu leta in v bolj mrzlih vodah je potrebna še neoprenska obleka.

 

Še nekaj iz foto arhiva...